dinsdag 5 augustus 2008

Vakantie-activiteiten: Twitter, Plurk en Michael Wesch

Via Twitter - voor mij een bijzonder goede manier om van nieuwe ontwikkelingen op de hoogte te blijven, mits je de juiste Twitterazi volgt - bereikten mij weer twee interessante berichten.

Het eerste is het bestaan van (weer) een social network, ditmaal Plurk. Omdat het toch vakantie was heb ik er een beetje mee geƫxperimenteerd. Ik ben nog niet zo overtuigd van de toegevoegde waarde (boven Twitter bijvoorbeeld) en dat blijkt ook wel uit de activiteiten van de mensen die ik zowel in Twitter als in Plurk volg. Hun "karma" in Plurk staat al weer enige tijd op nul - geen activiteiten dus!

Het tweede is een nieuwe video van Michael Wesch (Kansas State University). Hij is wereldberoemd geworden mijn zijn video 'the machine is us/ing us' en geeft ditmaal in een 55 minuten durend betoog zijn antropologische visie op het gebruik van YouTube. Zeer interessant; zijn conclusies snijden hout en zijn vragen zetten aan tot nadenken. Wat is mijn positie, mijn identiteit op internet - en die van mijn kinderen en leerlingen? Hoe gaan we om met copyrights en andere wetten op internet? Draagt internet (YouTube) in een toenemende individualiserende wereld bij aan communityvorming?
Je moet er even voor gaan zitten, maar dan heb je ook wat om over na te denken:

Geen opmerkingen: